در تعریفی ساده میتوان گفت انبار، ساختمان یا محوطه ای است که با بهره برداری از یک سیستم صحیح طبقه بندی و تنظیم، به منظور نگهداری و محافظت از مواد اولیه، محصولات نیم ساخته، کالاها و اجناس تولیدی، قطعات یدکی دستگاهها و ماشین آلات و انواع فراوردههای مختلف در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین انبارها به عنوان نقاط و تاسیساتی جهت نگهداری موقت اقلام و کالاهای خریده شده و و توزیع آنها در سیستم های توزیع، مورد استفاده قرار میگیرند.
انبار داری و توزیع کالا عبارت است از محل یا فضایی که اقلام مورد استفاده بر اساس سیستم طبقه بندی صحیح و به شکلی مناسب نگهداری میشوند و قطعه ی مهمی از زنجیره تامین سازمانها میباشد. انبار داری علاوه بر ذخیره کالاها، در مدیریت کارآمد اجناس تا تحویل سفارش به مشتری نیز تاثیر گذار است. ساخت و اجاره انبار برخلاف چیزی که اغلب مردم فکر میکنند، به هیچ عنوان فرایند ساده و راحتی نیست بلکه اندازه و شیوه ساخت انبار و نوع کالاهایی که قصد ذخیره کردن آن را دارید، باید مورد توجه قرار گیرند. بنابراین پیش از اجاره انبار باید در خصوص نیازهای انبار داری و اهداف تجاری کار خود و شرایط مختلف انبار اطلاعات کافی کسب کنید. در این مقاله به بررسی انواع انبار داری و نکات مربوط به آن پردازیم تا با کسب اطلاعات کاملتر، نسبت به ساخت، اجاره یا استفاده از انبار اقدام نمایید.
تقسیم بندی انبارها
انواع انبارها را میتوان بر اساس موارد زیر به انواع گوناگونی طبقه بندی کرد:
- نوع کالاهای نگهداری شده در داخل آن
- چگونگی و ماهیت عملکرد انبار
- ساختمان انبار
دسته بندی انبارها بر اساس نوع کالاهای نگهداری شده در آن
از انبار جهت نگهداری و ذخیره کردن اجناس گوناگونی استفاده میشود. بر این اساس انواع انبارها عبارتند از:
- انبار کالاهای معمولی: برای اجناسی که به شرایط و تجهیزات خاصی جهت مراقبت نیاز ندارند از این نوع انبار استفاده میشود.
- انبار مواد قابل اشتعال یا انفجار: موادی که قابلیت اشتعال دارند، بسیار خطرناک بوده و باید در انبارهایی به دور از اماکن عمومی و ساختمانهای مسکونی نگهداری شوند. دیواره و کف این انبارها به گونهای طراحی شده که حداکثر مقاومت را در برابر آتش گرفتن داشته باشد و در صورت بروز هرگونه انفجار، از انتشار آتش به فضای بیرون جلوگیری میکند. همچنین تهویه هوا نیز به خوبی در این نوع انبار فراهم شده تا احتمال هرگونه انفجار به حداقل برسد.
- انبار کالاهای فاسد شدنی: این نوع انبار بیشتر برای نگهداری مواد خوراکی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد و درجه حرارت و طراحی بخشهای مختلف آن به گونهای است که از فاسد شدن سریع غذا جلوگیری میکند.
- انبار مواد شیمیایی: مواد شیمیایی ممکن است برای سلامت انسان بسیار مضر باشند و به سایر کالاها نیز آسیب وارد کنند. بنابراین باید جدای از سایر کالاها نگه داشته شوند و شیوه خاصی نیز برای نگهداری آنها به کار رود.
- انبار مواد فلهای (سیلو): سیلوها انبارهای مخصوصی هستند که برای محافظت از مواد فله ای به کار میروند و از خراب شدن یا فاسد شدن این مواد جلوگیری میکنند. به کمک وسایلی مانند نقاله، موتور پمپ و لوله های فولادی میتوان این مواد را در سیلو ها حمل و نقل نمود.
دسته بندی انبارها بر اساس شکل ساختمان
انبارها را میتوان بر حسب شکل سازه، اسکلت و طراحی آنها به سه دسته تقسیم بندی کرد:
انبارهای پوشیده و محصور
این نوع انبار به شکلی کاملا پوشیده و محصور طراحی شده است. اطراف آن دیوار کشی بوده و سقف آن نیز متناسب با نیاز انبار، از سوله های فلزی با ارتفاع بلند طراحی شده که از انبار در برابر باران و نور خورشید و گرد و غبار به خوبی مراقبت میکند. انبارهای پوشیده معمولا دارای دربهای بزرگی هستند که ماشین رو بوده و انواع کامیون ها و وانتها میتوانند جهت بارگیری یا باربر داری از طریق آن وارد انبار شوند. در قسمتی از انبار اتاقک کوچکی با عنوان دفتر انبار تعبیه شده که پرسنل انبار میتوانند از طریق آن به راحتی و به شکل مستقیم با مراجعین ارتباط برقرار کنند و یا به داخل انبار دسترسی داشته باشند. جهت ممانعت از ورود افراد بیگانه در این دفتر دیواره کوتاهی مانند اوپن آشپزخانه طراحی شده که درخواست کنندگان و مشتری ها در آنجا تجمع خواهند کرد و مکان مناسبی جهت انتظار مراجعین میباشد.
انبارهای سرپوشیده یا هانگارد
این نوع انبار به صورت سوله فلزی دارای سقف ساخته میشود که فاقد دیواره در اطراف آن است. بدین ترتیب از کالاها تنها در برابر بارش باران و نور خورشید محافظت میکند و دسترسی به اجناس نیز بسیار ساده و راحت خواهد بود.
انبارهای روباز یا محوطه
این نوع انبار بدون هیچ گونه دیواره یا سقف میباشند و معمولا برای نگهداری ماشین آلات یا موادی که نسبت به عوامل مخرب محیطی مقاوم هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. برای محافظت از آن میتوان از سیم خاردار، فنس و دیوارهای میخ کوبی شده استفاده نمود. ضمن این که برای جلوگیری از تجمع آب باران، کف آن دارای شیب ملایمی میباشد.
دسته بندی انبارها بر اساس نوع و نام کالاها
طبیعتا همه انواع کالاها را نمیتوان در یک انبار ذخیره کرد، بلکه آنها را بر اساس نام کالا و موجودی کالا در انبار میتوان به انواع زیر طبقه بندی کرد:
انبار مواد اولیه
مواد اولیه مورد مصرف در خط تولید را میتوان در این انبار نگهداری و ذخیره کرد. میتوان این انبار را بر اساس مشخصات فیزیکی و شیمیایی محصولات موجود در آن، نام گذاری کرد و اسامی همچون انبار مواد بسته بندی، انبار سموم، انبار مواد شیمیایی و انبار مواد کمکی به آن داد. یا این که میتوان نام گذاری آن را بر حسب کالاهای موجود در آن انجام داد مانند انبار چوب یا انبار گندم. اما معمولا نام انبار مواد نامی است که عمده افراد به این انبار اطلاق میکنند.
انبار کالاهای نیمه ساخته
معمولا در مجاورت یا نزدیکی خط تولید کارگاهی، انباری تعبیه میشود که کالاهایی که یک یا چند مرحله از عملیات تولید را گذرانده و نیاز به تکمیل پروسه های بعدی عملیات دارند را در آن جا ذخیره میکنند. این کالاها که با نام کالاهای نیمه ساخته یا در جریان تولید نامیده میشوند، معمولا تنها برای مدت اندکی در این انبار ذخیره میشوند و دوباره به خط تولید برگشته تا فرایند های تولید آنها تکمیل شود. ضمن این که برای نام گذاری این نوع انبار میتوان از فرایند خط تولید در هر مرحله استفاده کرد، مانند انبار کالای مرحله مقدماتی، انبار مرحله برش کاری و انبار مرحله خم کاری.
انبار کالای ساخته شده (محصول)
محصولات نهایی تولید شده در یک واحد تولیدی که برای عرضه به بازار آماده هستند یا کالاهای خریداری شده توسط یک شرکت بازرگانی که آماده فروش هستند را در این نوع انبار ذخیره میکنند. برای نام گذاری این انبار هم چنانچه محصولات مختلف در آن ذخیره شده باشد، به آن انبار محصول یا انبار کالا گفته میشود. اما اگر تنها یک نوع کالا در داخل انبار ذخیره شده باشد، میتوان از نام همان کالا برای نام گذاری انبار استفاده نمود، مانند انبار مایکروویو یا انبار فرش.
انبار قطعات یدکی
نوع دیگری از انبار نیز وجود دارد که برای ذخیره و نگهداری انواع قطعات، ماشین آلات و ابزارهای فنی و یدکی مورد استفاده قرار میگیرد؛ این نوع انبار، با نام انبار قطعات و لوازم یدکی یا انبار فنی نامیده میشود و خود انواع مختلفی دارد، شامل:
- انبار ابزارآلات
- انبارقطعات و لوازم یدکی ماشین آلات
- انبار ملزومات تولیدی
- انبار ملزومات عمومی
- انبارقطعات و لوازم یدکی وسایل نقلیه
انبار کانتین (مواد غذایی)
انبار کانتین عمدتا در رستورانها یا برخی فروشگاهها و شرکتها جهت نگهداری از مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی آن به گونهای است که تهویه هوا به خوبی انجام شده و موارد بهداشتی نیز کاملا در آن رعایت میشود. ضمن این که در طراحی کف و دیواره آن از سنگ یا سرامیک استفاده میشود که قابل شستشو بوده و جلوی نفوذ حشرات و جانوران موذی را نیز میگیرد. برای ذخیره غذا نیز معمولا از یخچال یا سرد خانه در داخل آن استفاده میشود.
دسته بندی انبارها بر اساس خاصیت اجناس
کالاهای مختلف ممکن است از خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی برخوردار باشند که باید آنها را به شکل جداگانه در انبار ذخیره کرد. بر این اساس انبارها را میتوان به انواع زیر طبقه بندی کرد:
انبار مواد قابل اشتعال
مواد محترقه و قابل اشتعال مانند بشکه های نفت، بنزین و کپسولهای گاز جزء خطرناکترین مواد شناخته میشوند که باید در جایی دور از ساختمانهای اداری و مسکونی و اماکن عمومی، در جایی بیرون از شهر نگهداری شوند. انباری که برای ذخیره این مواد استفاده میشود، باید از گردش هوای مطلوب برخوردار بوده و دارای استانداردهای لازم باشد تا از انفجار و آتش سوزی جلوگیری کند یا درصورت انفجار، از انتشار آن به فضای بیرون ممانعت کند.
انبار مواد فله ای
سیلو ها نوع خاصی از انبار هستند که میتوان مواد فله ای که نیاز به مراقبت دارند را بدون بسته بندی، در آن ذخیره کرد. معمولا برخی مواد غذایی مانند دانه های روغنی، سویا یا تخم پنبه که نیاز به شرایط ویژه و درجه حرارت مخصوص دارند را میتوان در این سوله ها ذخیره کرد. همچنین موادی همچون آرد، گندم، جو، آهک و گچ را که نیاز کمتری به مراقبت دارند را میتوان روی هم ریخته و در انبارهای سرپوشیده (هانگارد) ذخیره کرد.
در خصوص سیلو ها نیز دقت داشته باشید که ساختار هایی به صورت ایستاده یا خوابیده هستند که از جنس های سیمانی، بتونی یا فلزی طراحی میشوند. این نوع از انبار برای ذخیره مواد فله ای کاربرد دارد و طول عمر آن مواد را بسیار افزایش خواهد داد.
انبار مواد فاسد شدنی
این نوع از انبار دارای تجهیزات حرارتی و برودتی خاصی میباشد که میتواند درجه حرارت های خاصی را برای کالاهای درون خود فراهم کند. در نتیجه کالاها و اجناس فاسد شدنی که نیاز به شرایط خاصی جهت نگهداری دارند را میتوان در آن ذخیره نمود. موادی همچون میوه جات و سبزیجات، داروها و مواد غذایی را باید در سرد خانه های مخصوص نگهداری کرد تا در طولانی مدت، خواص خود را از دست ندهند. همچنین برخی مواد غذایی فاسد شونده مانند انواع گوشت، تخم مرغ، ماهی، کمپوت، کنسرو، کره، میوه و سبزی باید در درجه برودت خاص نگهداری شوند تا طول عمرشان افزایش یابد. در مورد هر یک از این مواد باید محیطی ویژه با شرایطی خاص فراهم شود تا از فاسد شدن آن ماده جلوگیری شود. محیطهایی مانند سرد خانه های ثابت یا متحرک، یخچال ها، فریزر ها و مواردی از این قبیل جزء انبارهای مواد فاسد شدنی شناخته میشوند.
دسته بندی انبارها بر اساس موقعیت مکانی و عملیاتی
نوع دیگری از دسته بندی انبارها، طبقه بندی بر اساس جایگاه استقرار و نوع فعالیت و ماهیت آن است. بر این اساس میتوان انبارها را به موارد زیر طبقه بندی کرد:
انبارهای عمومی
انبارهای عمومی را میتوان برای ذخیره تمام انواع کالاها در ابعاد مختلف و برای مدت زمان دلخواه مورد استفاده قرار داد. البته برخی از کالاها دارای شرایط خاصی بوده و بر طبق مقررات و آئین نامه مصوب دولت، قوانین گوناگونی در مورد این کالاها اعمال شده است.
انبارهای گمرک و ترانزیت
در مبادی ورودی و خروجی کالاها همچون راههای ترانزیتی هوایی (فرودگاه)، دریایی (بنادر) و زمینی (مرز بین دو کشور و گمرکات) از این نوع انبار جهت ذخیره کالاها استفاده میشود. معمولا اقلام صادراتی و وارداتی را در این انبار ذخیره میکنند و نوع آن نیز میتواند به شکل روباز، سرپوشیده یا تماما محصور باشد. افرادی که کالاهایی را در این انبار ذخیره میکنند موظفند در مدت زمان تعیین شده، نسبت به دریافت آن اقدام کنند در غیر این صورت، آن کالا به انبارهای متروکه منتقل خواهد شد.
انبارهای متروکه
مطابق آیین نامه اجرای قانون تعرفه گمرکات، چنانچه صاحبان کالاهای موجود در انبار گمرکات، در مدت زمان مقرر برای دریافت کالاهای خود مراجعه نکنند و مدت ترخیص آنها در انبار سپری شده باشد، آن کالاها متروکه محسوب شده و به انبار کالاهای متروکه منتقل میشوند. در نهایت نیز طبق مقررات مربوطه با آن کالا برخورد خواهد شد.
انبارهای دپو یا مخزن
انبار دپو یا مخزن پلی است میان تولید کننده و مصرف کننده و به مجموعه چند انبار بزرگ کنار هم اطلاق میشود. انبار دپو عمدتا در کنار بازار جهت تدارک کالاهای مختلف آن تاسیس میشود و اجناس آن بازار را تامین میکند.
اگر بخواهیم در مورد انبار دپو اطلاعات بیشتری ارائه کنیم، میتوان گفت که دپو در واقع انباری است جهت نگهداری موقت محصولات در آن. سپس این اقلام پس از مدتی ذخیره، به همان شکل اولیه خود برای عملیات دسته بندی، واحد بندی، کانتینر بندی، بار بندی یا سایر فرایند های مشابه فرستاده میشود و در نهایت نیز وارد بازار شده تا به مصرف کننده نهایی عرضه شود. انبارهای دپو معمولا توسط سازمانها جهت کاهش هزینههای توزیع و حمل و نقل ایجاد میشوند و برای فرایند هایی مانند دسته بندی، کانتینر بندی و واحد بندی مورد استفاده قرار میگیرد. این مخزن ها باعث انعطاف بیشتر در امر توزیع کالاها شده و برای سازمانها بسیار مفید هستند زیرا میتوانند تا حدود زیادی کالاهای خود را به شکل فله ای یا در بسته بندی اولیه به بازارهای مصرف عرضه کنند.
نحوه نگهداری کالا در انبار
هر نوعی از انبار هدف، کاربرد و مسئولیت منحصربه فردی دارد، بنابراین شیوه نگهداری و چیدمان کالاها در آن نیز خاص همان انبار است و باید به شکلی دقیق انجام شود. طبقه بندی و چیدمان کالاها در انبار فرایند بسیار مهمی است و باید به شکلی منظم و حساب شده انجام شود. در این خصوص باید به چند نکته دقت داشت:
- در تمامی انبارها لازم است چیدمان اقلام به گونهای باشد که کالاهای بزرگ و سنگین در پایین و کالاهای سبک و کوچک نیز در طبقات بالا نگهداری شوند.
- در نگهداری هر نوع کالا باید به نکات مختلف مربوط به آن کالا دقت شود. برای مثال لوازم برقی باید به شیوهای چیده شوند که فشاری بر آنها وارد نشده و سیم آنها دچار مشکل نشود.
- برای نگهداری از درب و قطعات بدنه لازم است جهت جلوگیری از ایجاد خط و خش روی آن، لایهای محافظت کننده مابین آنها قرار داده شود.
- موادی که به شکل بسته بندی شده به انبار وارد میشوند، باید به شیوهای داخل انبار ذخیره شوند که بسته بندی اولیه آنها تغییر نکند و به شکلی کاملا سالم به مشتری تحویل داده شوند.
- مواد قابل اشتعال یا موادی که احتمال خوردگی یا سوختگی در آنها وجود دارد، باید به شکلی محافظت شده نگهداری شوند و در نزدیکی سایر مواد ارزشمند یا کاغذ و مقوا نباشند.
- کالاهایی مانند برخی از قطعات خودرو که دارای روغن کاری هستند، باید به شیوهای نگهداری شوند که از نفوذ گرد و غبار بر روی آنها جلوگیری شود.
- جهت جلوگیری از ایجاد هرگونه مشکل در شناسایی اقلام، باید تمامی کالاهایی که به انبار وارد میشوند دارای نام، کد و شماره سریال مخصوص باشند. این نشانیها به همراه قفسه مربوط به کالا، باید در برنامه کامپیوتری ذخیره شوند تا شناسایی آنها به سرعت انجام شود.
- اقلام موجود در انبار نباید در کف انبار ذخیره شوند و لازم است در فضاهایی همچون قفسه قرار داده شوند.
سخن پایانی
انبارها را از جهات مختلف میتوان مورد بررسی قرار داد و به شیوههای مختلف طبقه بندی کرد. هر یک از این انبارها ویژگی های مخصوصی دارند و برای نگهداری مواد مختلف با شرایط محیطی مناسب مورد استفاده قرار میگیرند. انبارها را میتوان بر اساس نوع کالاهای نگهداری شده در آن، شکل ساختمان، نوع و نام کالاها، خاصیت اجناس، موقعیت مکانی و عملیاتی طبقه بندی کرد که در مورد هر یک از آنها توضیحاتی ارائه دادیم. با بررسی هریک از خواص این انبارها میتوان بهترین نوع انبار جهت کارهای مختلف را انتخاب کرد.